САЩ неведнъж са искали от китайските власти да насърчат Иран да

...
 САЩ неведнъж са искали от китайските власти да насърчат Иран да
Коментари Харесай

Financial Times : САЩ са поискали от Китай да повлияе на Иран за атаките на хутите в Червено море

 САЩ неведнъж са желали от китайските управляващи да насърчат Иран да повлияе на йеменските бунтовници хути, които нападат кораби в Червено море, заяви в. Financial Times, базирайки се на източници.

" Съединени американски щати са поискали от Китай да убеди Техеран да държи под надзор подкрепяните от него хути, които атакуват търговски кораби в Червено море. Но американски чиновници обявиха, че са видели малко признаци за помощ от страна на Пекин ", заяви изданието.

Източниците означават, че съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан и неговият заместител Джон Файнър са разискали въпроса във Вашингтон през януари с Лиу Дзианчао, началник на отдела за интернационалните връзки на Китайската комунистическа партия. Лиу Цзянчао пътува до Иран през декември, след срещата в Сан Франциско сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин. Преди диалозите сред двамата водачи американската администрация неведнъж призоваваше Китай да окаже въздействие върху Иран: това се дължеше на обстоятелството, че групировки, съюзени с Техеран, на фона на боевете сред Израел и групировката Хамас, започнаха все по-активно да нападат американските сили в Ирак и Сирия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР